Inici » El traspàs de competències en homologació de títols mèdics: una amenaça a l’equitat i la qualitat sanitària?

El traspàs de competències en homologació de títols mèdics: una amenaça a l’equitat i la qualitat sanitària?

by davidmartinrius
0 comment

El Consell General de Col·legis Mèdics s’oposa al traspàs de competències

El Consell General de Col·legis Oficials de Metges (Cgcom) ha anunciat la intenció d’emprendre accions legals per impugnar el traspàs de competències en matèria d’homologació de títols universitaris al País Basc. Aquesta decisió ha generat una gran controvèrsia al sector sanitari, ja que planteja dubtes sobre l’equitat i la qualitat de l’atenció mèdica a Espanya.

Una mesura que atenta contra l’equitat

El Cgcom sosté que el traspàs de competències podria posar en perill el principi d‟equitat i no discriminació en el reconeixement dels estudis mèdics. Argumenten que podria crear un sistema d'”accés dur” i “accés tou” a l’homologació de títols, depenent de la regió autònoma on se sol·licitin.

Actualment, els metges espanyols es regeixen per una normativa estatal pel que fa a les seves titulacions, independentment del lloc d’acompliment professional. El Cgcom tem que la descentralització de la competència d’homologació pugui conduir a disparitats en els requisits i els criteris d’avaluació, cosa que podria generar desigualtats en l’accés a la professió mèdica.

El risc d’un “efecte contagi”

El Cgcom també adverteix de l'”efecte contagi” que es podria produir si altres regions autònomes segueixen l’exemple del País Basc i sol·liciten també el traspàs de competències en matèria d’homologació de títols. Això, segons el Cgcom, podria generar una situació d’incertesa i confusió al sistema sanitari espanyol.

A més, el Cgcom expressa la seva preocupació per la possible contractació de professionals sense els títols d’especialitat corresponents, cosa que podria deteriorar els estàndards d’assistència i de seguretat clínica.

Una mesura contrària a la Professió Mèdica Europea

El Cgcom també critica el traspàs de competències per anar contra el propòsit de la Professió Mèdica Europea, que treballa per harmonitzar criteris comuns i garantir una assistència sanitària d’excel·lència per a tots els ciutadans europeus.

La postura del Govern Basc

Per part seva, el Govern Basc argumenta que el traspàs de competències li permetrà abordar el dèficit de professionals sanitaris a la regió. El conseller de Sanitat, José Luis Bancalero, ha animat altres comunitats autònomes a seguir-ne l’exemple.

Aragó, l’única regió que ha sol·licitat el traspàs

Fins ara, només Aragó ha sol·licitat formalment al Govern central el traspàs de competències en matèria d’homologació de títols. El conseller de Sanitat, José Luis Bancalero, ha afirmat que aquesta mesura contribuiria a pal·liar el dèficit de professionals sanitaris a la regió.

El futur de l’homologació de títols mèdics a Espanya

El traspàs de competències en matèria d’homologació de títols mèdics al País Basc ha obert un debat sobre el futur de la professió mèdica a Espanya. El Cgcom defensa una solució homogènia a nivell estatal, mentre que el Govern Basc advoca per una descentralització més gran. Queda per veure com evolucionarà aquesta situació i quin impacte tindrà a l’equitat, la qualitat i la seguretat de l’atenció sanitària a Espanya.

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad