Mite: no et pots rentar la cara a la dutxa
Encara que n’hi ha que pensen que rentar-se la cara no hauria de formar part de la rutina de la dutxa, pot ser un hàbit positiu sempre que es faci amb compte. Segons Shasa Hu, dermatòloga titulada i cofundadora del servei de consulta sobre la cura de la pell BiaLife, rentar-se la cara a la dutxa pot afavorir una exfoliació més profunda i treure l’obstrucció dels porus. Sempre que no es faci servir aigua molt calenta o sabons forts, rentar-se la cara a la dutxa pot estalviar temps i aigua, i proporcionar una neteja més profunda que prepararà la pell per a la resta de la rutina de cura.
Mite: hauries de rentar-te la cara dues vegades al dia
La necessitat de rentar-se la cara dues vegades al dia depèn del tipus de pell i del que cal eliminar. Segons la dermatòloga Hadley King, les pells seques o sensibles es poden netejar una vegada a la nit, mentre que les pells greixoses necessiten fer-ho almenys dues vegades al dia. No obstant això, si es fa exercici amb molta suor o es porta molt de maquillatge, es recomana rentar-se sempre la cara després del gimnàs o abans de ficar-se al llit. La neteja abans de ficar-se al llit no només es recomana per eliminar el maquillatge, sinó també per retirar la brutícia i la contaminació que s’acumulen a la pell durant el dia. Aquestes partícules poden causar danys oxidatius i contribuir a la degradació del col·lagen ia l’aparició d’arrugues prematures.
Mite: els productes només són eficaços si sents un lleuger ardor o tibantor a la cara després d’usar-los
El lema ‘no pain, no gain’ no s’aplica a cura de la pell, adverteix Audrey Kunin, dermatòloga i fundadora de la marca clínica de cura de la pell DERMAdoctor. Quan la pell es crema o s’irrita amb ingredients per a la cura de la pell, s’altera el mantell àcid protector de la pell, cosa que pot provocar més sensibilitat i fins i tot una infecció cutània. No obstant això, alguns àcids i productes de retinol de venda amb recepta poden provocar una lleugera sensació de cremor o descamació fins que la pell s’hi adapta. En general, aquests símptomes remeten a mesura que el principi actiu reequilibra la renovació cel·lular. Si no estàs segur de si la reacció de la teva pell a un producte és normal, consulta un dermatòleg abans de continuar fent-lo servir.
Mite: rentar-se la cara amb aigua i sabó és suficient com a rutina
Segons Rachel Nazarian, dermatòloga de Nova York, el sabó normal no és adequat per netejar la pell, ja que elimina els olis naturals, altera el pH de la pell i fa malbé la barrera cutània, cosa que pot provocar sequedat i irritació. Recomana rentar la pell amb un netejador suau i sense perfum que ofereixi una neteja profunda i s’adapti al tipus de cutis.
Mite: fregar amb un raspall netejador és la millor manera d’aconseguir una neteja profunda
Contràriament a la creença popular, fregar amb una tovalloleta o amb dispositius mecànics no elimina el greix ni els polímers de maquillatge de la superfície de la pell. Segons Shasa Hu, aquest tipus d’exfoliació mecànica agressiva pot portar a l’obstrucció dels porus i esdevenir un cercle viciós. Els exfoliants mecànics també poden causar fissures microscòpiques a la pell i augmentar el risc d’una reacció al·lèrgica o irritació. Si cal fregar, es recomana fer servir un drap de mussolina suau o un netejador exfoliant suau.
Mite: tens acne perquè no et rentes la cara cada dia
Tot i mantenir el cutis net ajuda a prevenir els brots d’acne, hi ha altres factors, com la genètica i les hormones, que poden causar acne. Segons Hadley King, si es té la pell greixosa i propensa a l’acne, és possible tenir més porus obstruïts i brots d’acne si no es renta la cara amb regularitat. Tot i això, si la pell no és especialment greix ni propensa a l’acne, no és probable que no rentar-se la cara cada dia ho provoqui.
Mite: no has d’usar una tovalloleta per assecar-te la cara
Assecar-se la cara amb una tovalloleta només pot resultar problemàtic si el drap està contaminat amb bacteris, llevats o fongs, o si és tan abrasiu que produeix irritació. No obstant això, segons Hadley King, normalment està bé fer servir un drap net a la cara si s’asseca suaument sense fregar.
Mite: no cal desmaquillar-se abans de rentar-se la cara
Segons Shasa Hu, el desmaquillatge ha de ser el primer pas de la rutina de cura de la pell. El maquillatge conté pigments, conservants, minerals i metalls que poden obstruir els porus si es deixa massa temps i poden impedir la penetració dels productes per tenir cura de la pell. Per tant, és essencial desmaquillar-se com a primer pas de la rutina nocturna.
Mite: només cal rentar-se la cara amb una tovalloleta desmaquillant
Tot i desmaquillar-se hauria de ser el primer pas de la rutina nocturna, no hauria de ser l’únic. Segons Rachel Nazarian, les tovalloletes desmaquillants eliminen gran part dels bacteris, la brutícia i el greix, però també deixen un rastre de residus. Això pot provocar acne i glàndules infectades, sobretot al voltant de les parpelles i les pestanyes. Una neteja facial adequada requereix un esbandit a base daigua per netejar per complet.
Mite: no s’han de rentar les mans abans de rentar-se la cara
Encara que les mans no semblin brutes, sempre és millor rentar-les abans de tocar-se la cara. Segons Shasa Hu, les mans entren en contacte amb superfícies com ara teclats, telèfons i volants, que poden contenir bacteris i substàncies químiques que poden provocar irritacions o infeccions a la pell i als ulls, especialment en persones propenses a l’èczema.