Inici » L’origen i la història de la crema

L’origen i la història de la crema

by vivirtusalud
0 comment
una fotografía en blanco y negro de una letra e con un contorno blanco sobre un fondo negro con un contorno blanco, Ernst, ue 5, una foto, exceso

D’on es va originar la crema?

La crema és un producte lacti que ha estat utilitzat durant segles en diverses cultures. El seu origen es remunta a l’antiguitat, i la seva evolució al llarg del temps ha donat lloc a diferents varietats i usos a la gastronomia.

La paraula ‘crema’ prové del llatí tardà ‘cramum’, l’origen del qual és incert, possiblement del gal. Al llatí tardà també s’utilitzava la paraula ‘chrisma’, que significa ‘ungüent’. Aquestes dues paraules es van combinar per donar origen al terme ‘crema’ que coneixem avui dia [[1]].

La crema al llarg de la història

La crema ha estat utilitzada en diferents cultures al llarg de la història. Els romans van ser una de les primeres civilitzacions a utilitzar-la, però la seva popularitat actual s’atribueix als vienesos, els qui l’han estat utilitzant profusament durant els darrers 300 anys [[2]].

A França, la crema fresca, coneguda com a ‘Crème Fraîche’, es va originar a les regions productores de lactis com Normandia, Alsàcia, Franche-Comté i el nord del Loira. La llet fresca es deixava reposar durant la nit a temperatura ambient freda per permetre que la crema pugés a la part superior i després es recol·lectés per fer mantega [[3]].

La crema a la gastronomia

La crema ha esdevingut un ingredient fonamental en la gastronomia de moltes cultures. Es fa servir en una àmplia varietat de plats, des de postres fins a salses i sopes. La seva textura suau i el seu sabor cremós la fan molt versàtil a la cuina.

Actualment, hi ha diferents tipus de crema, com la crema batuda, la crema espessa i la crema per cuinar. Cadascuna té les seves pròpies característiques i usos específics a la cuina [[4]].

Beneficis de la crema

A més del sabor i la textura, la crema també té beneficis nutricionals. És una bona font de calci i vitamina D, que són importants per a la salut òssia. També proporciona energia i greixos saludables en moderació.

Tot i això, és important consumir la crema amb moderació, ja que és alta en calories i greixos. Es recomana optar per versions baixes en greix o utilitzar-la amb moderació a les preparacions culinàries.

Conclusions

En resum, la crema és un producte lacti amb un origen antic i una llarga història a la gastronomia. La seva evolució al llarg del temps ha donat lloc a diferents varietats i usos a la cuina. És important consumir-la amb moderació a causa del contingut calòric i gras, però pot ser gaudida com a part d’una dieta equilibrada i variada.

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad