Inici » Origen i història de la xocolata

Origen i història de la xocolata

by vivirtusalud
0 comment
un plato de nueces y algunas nueces sobre una mesa con hojas al fondo y algunas nueces en primer plano, Boetius Adamsz Bolswert, fotografía de producto, una fotografía de archivo, incoherentes

Introducció

La xocolata és un dolç molt popular a tot el món, però sabies que el seu origen i història són fascinants? En aquest article, explorarem l’apassionant món del cacau i descobrirem com es converteix en la deliciosa xocolata que tant gaudim.

L’origen del cacau

El cacau és l’ingredient principal de la xocolata i s’obté de la planta de cacau, Theobroma cacau. Aquesta planta és originària de les regions tropicals d’Amèrica Central i Amèrica del Sud, i el cultiu té milers d’anys d’història [[1]]. Els primers a cultivar el cacau i utilitzar-lo com a matèria primera per a la xocolata van ser els pobles indígenes de Mesoamèrica, com els maies i els asteques [[1]]. Pels asteques, el cacau era un ingredient indispensable per fer la seva famosa beguda anomenada xocolātl, una beguda sagrada i considerada de luxe [[1]].

El procés d’elaboració de la xocolata

El procés d’elaboració de la xocolata té diverses fases. Tot comença amb la collita de les beines de cacau madures, que es recullen de l’arbre del cacau. A continuació, s’extreuen les llavors de cacau, que són les que s’utilitzen per fer xocolata [[1]]. Aquestes llavors se sotmeten a un procés de fermentació, assecat, torrat i mòlta per obtenir una pasta densa anomenada licor de cacau, que conté mantega de cacau [[1]].

La massa de cacau s’escalfa i es barreja (conxat), i se li afegeixen ingredients com sucre, llet en pols o emulsionants, segons la recepta. Després, la barreja es refina per obtenir una textura suau, es refreda i s’escalfa, i s’aboca en motlles per solidificar i donar-li la manera desitjada. Així és com s’obtenen les rajoles, els bombons i altres dolços de xocolata [[1]].

La invenció de la xocolata

La invenció de la xocolata és un procés que abasta milers d’anys i és el resultat de les contribucions de diferents cultures i persones al llarg dels segles. Va començar com una beguda de cacau a les civilitzacions mesoamericanes i es va anar transformant fins a convertir-se en la xocolata que coneixem avui dia [[1]].

El cacau va arribar a Espanya al segle XVI, quan Cristòfor Colom va realitzar el seu primer viatge a Amèrica el 1492. Després de l’arribada dels conqueridors espanyols a Amèrica, es va obrir la ruta comercial marítima a Europa, i la xocolata es consumia com una beguda de luxe per l’aristocràcia espanyola [[1]]. Durant l’època de la colonització, es va afegir sucre i llet a la xocolata, transformant el seu sabor i textura [[1]].

Amb els avenços en la producció i la tecnologia, al segle XIX es va començar a fabricar xocolata sòlida. Joseph Fry, al Regne Unit, va ser el productor de la primera barra de xocolata el 1847, i Rudolphe Lindt va desenvolupar el procés de conxat per millorar la textura i el sabor de la xocolata [[1]].

La xocolata blanca

La xocolata blanca és una varietat especial que no conté massa de cacau. El color blanc característic i la textura dolça i cremosa es deuen a l’absència de sòlids de cacau en la composició. S’elabora principalment amb mantega de cacau, sucre i llet [[1]]. Encara que no té un origen associat a una regió o cultura específica com la xocolata tradicional, es va començar a comercialitzar a la dècada de 1930 i des de llavors ha guanyat molta popularitat [[1]].

Museus de Xocolata a Espanya

Si us interessa el món de la xocolata i voleu conèixer més sobre la seva elaboració, origen i història, us recomanem visitar els Museus de Xocolata a Espanya. Alguns dels més importants són:

Chocomundo (Sevilla)

Adreça: Carrer Alfajor, 10, 41560 Estepa (Sevilla). Telèfon: 955 914 525.

Museu de la Xocolata Comes (Sueca, València)

Dirección: c/Sant Josep nº 29 C/ Sant Josep, 29, en Sueca (Valencia). Teléfono: 96 170 19 42.

Museu de la Xocolata Valor (Villajoyosa, Alacant)

Dirección: Carrer Colón, 57 (La Vila Joiosa, Alicante). Teléfono: 966 50 83 12.

Museo de la Xocolata (Barcelona)

Adreça: Carrer Comerç, 36 (Barcelona). Telèfon: 93 268 78 78

Museu de la Xocolata d’Astorga (Astorga, Lleó)

Adreça: Avd. de l’Estació 16 (Astorga). Telèfon: 987 616 220.

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad