Inici » Què significa el nombre de les cremes solars: com triar el factor adequat per a cada pell

Què significa el nombre de les cremes solars: com triar el factor adequat per a cada pell

by vivirtusalud
0 comment
Tres protectores solares están colocados sobre una mesa de madera junto a una taza y un recipiente amarillo con un sol, Évariste Vital Luminais, vitalidad del verano, una fotografía de stock, plasticien

Protegeix la teva pell amb el factor adequat

A l’hora de protegir la teva pell has de saber què significa el número de la crema solar, perquè en dependrà que no et cremis a les primeres de canvi. **Tots necessitem protecció davant dels raigs ultraviolats (UV) que ens arriben del Sol**, tots! Així que, sempre cal protegir-se, saber què significa el nombre de la crema solar, i fer servir el factor que millor li ve a la teva pell.

Què significa el número de la crema solar

Quan compraràs la crema o l’esprai és molt habitual que et trobis amb desenes de marques i una infinitat de números al costat de les sigles SPF. Aleshores apareixen els dubtes… Doncs bé, el primer que has de saber és que SPF significa Sun Protection Factor (en espanyol, factor de protecció solar), cosa que ja et dóna una pista de què assenyala.

El següent pas és més senzill, ja que no és complicat endevinar que com més alta sigui la xifra que acompanya aquestes lletres, més alta serà aquesta protecció. En aquest sentit podem distingir entre quatre grups:

Nivell baix: de 6 a 10

Nivell mitjà: de 15 a 25

Nivell alt: de 30 a 50

Nivell molt alt: més de 50

No obstant això, si t’hi has fixat, els més habituals són l’SPF 15, l’SPF 30 i l’SPF 50, de manera que ens hi centrarem. Així, l’SPF 15 és capaç de filtrar fins al 93% dels raigs ultraviolats i, encara que sembli un percentatge molt elevat, si la pell és sensible, es queda una mica curt. Pel que fa a l’SPF 30 arriba fins al 97% i l’SPF 50 supera el 98%.

Per què aquests números?

Aquesta és una pregunta que et pots fer, ja que estem parlant de xifres que superen els 90. Aleshores què signifiquen els números de les cremes solars realment? Molt senzill: es podria dir que són una unitat per mesurar el temps.

Més enllà del percentatge de filtració que proporcionen, indiquen el temps que protegeixen de les radiacions i, per tant, de patir alguna d’aquelles cremades capaces de convertir les vacances en un infern. Per calcular-ho cal fer la següent operació (que no t’entrin suors, que és molt senzilla): si trigues a cremar-te uns deu minuts, has de multiplicar aquest temps per trenta en cas que la crema que facis servir sigui SPF 30. El resultat seria de 300 minuts de protecció.

Òbviament això depèn del tipus de pell que tinguis, de l’exposició directa al sol, de si et donaràs un bany (i per tant, et mullaràs) o de si et posaràs o treure roba, ja que aquesta es porta part del protector. El que t’ha de quedar clar és que val més pecar de previngut que no tirar-se prou crema o esprai i acabar patint alguna cremada. I és que no consisteix a posar-se protecció una vegada i oblidar-se després (“no, si jo ja em vaig fer fora aquest matí”, una altra frase recurrent). No oblidis que el seu efecte es passa transcorregut un temps.

Els tipus de pell

Quan saps el que significa el nombre de les cremes solars, és recomanable esbrinar quin tipus de pell tens, ja que serà un bon indicador perquè sàpigues quin és el nivell de protecció que necessites. Actualment els experts es refereixen a sis tipologies de pell:

Fototip I. Persones amb la pell molt pàl·lida, el cabell ros o pèl-roig i els ulls clars. Necessiten un miracle per bronzejar-se.

Fototip II. Semblades a les anteriors però amb pigues. De vegades tenen els ulls castanyers i triguen mig estiu a bronzejar-se mínimament. No cal dir que es cremen a les primeres de canvi.

Fototip III. Encara que tenen la pell clara i els cabells rossos o castanys clars, poden bronzejar-se amb certa normalitat, encara que els costarà agafar una mica de color.

Fototip IV. El seu color de pell és més fosc que els anteriors i solen tenir els ulls marrons i els cabells foscos. No tenen dificultats per posar-se morens.

Fototip V. La seva pell és molt morena, de manera que amb els primers raigs de sol ja s’han bronzejat.

Fototip VI. De pèl, ulls i pell negres, és molt rar que es cremin, cosa que no vol dir que no necessitin protecció, ja que els raigs ultraviolats els fan el mateix mal.

Tingues el fototip que tinguis, recorda que t’has de protegir sempre. Et sortiran menys arrugues i no patiràs malalties relacionades amb la pell. I recorda, si vols saber-ne més tant d’aquest tema com de qualsevol altre relacionat amb la salut o l’alimentació, passa’t sovint per la nostra secció Estil de Vida.

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad