Inici » El millor oli per cuinar: una guia completa

El millor oli per cuinar: una guia completa

by vivirtusalud
0 comment
una botella de aceite de coco junto a un coco cortado y una botella de aceite de coco sobre una mesa con una hoja verde, Coppo di Marcovaldo, alta fructosa, una fotografía de archivo, incoherentes

Introducció

L’oli és un ingredient fonamental a la cuina, però triar el millor oli per cuinar pot resultar aclaparador a causa de la gran varietat d’opcions disponibles al mercat. En aquest article, us guiarem a través de les diferents opcions d’oli i us donarem recomanacions basades en la seva qualitat i beneficis per a la salut. Continua llegint per descobrir quin és el millor oli per cuinar!

El rei dels olis: Oli d’oliva verge extra

L’oli d’oliva verge extra és considerat el rei dels olis a causa de la seva excel·lent qualitat i múltiples beneficis per a la salut. Aquest oli s’obté de les olives mitjançant un procés d’extracció en fred, cosa que en preserva les propietats nutricionals i el gust únic.

L’oli d’oliva verge extra és ric en àcid oleic, un greix monoinsaturat que promou la salut cardiovascular en reduir el colesterol LDL i augmentar el colesterol HDL. A més, conté polifenols antioxidants i vitamina E, que protegeixen l’organisme contra l’estrès oxidatiu i tenen propietats antiinflamatòries.

Aquest oli és molt estable a altes temperatures i és perfecte tant per cuinar com per fer servir en cru. El seu sabor intens i afruitat el converteix en una opció ideal per amanir amanides i plats de pasta. A més, l’oli d’oliva verge extra és sostenible i es produeix a Espanya, fet que el converteix en una elecció econòmica i respectuosa amb el medi ambient.

Una alternativa saludable: Oli de gira-sol alt oleic

Si cerques una alternativa a l’oli d’oliva, l’oli de gira-sol alt oleic és una excel·lent opció. Aquest oli s’obté a partir de llavors de gira-sol i té un alt contingut d’àcid oleic, un greix monoinsaturat beneficiós per a la salut.

L’oli de gira-sol alt oleic és més resistent a la calor que l’oli de gira-sol refinat, cosa que el fa adequat per fregir i cuinar a altes temperatures. Tot i això, és important tenir en compte que la seva estabilitat oxidativa és inferior a la de l’oli d’oliva verge extra, per la qual cosa no es recomana reutilitzar-lo per fregir diverses vegades.

Aquest oli té un sabor suau i delicat, per la qual cosa és ideal per preparar salses, guarniments i rebosteria casolana. Igual que l’oli d’oliva, l’oli de gira-sol alt oleic és una opció sostenible i la compra contribueix a l’economia local.

Una opció exòtica: Oli de coco verge

Si vols donar un toc exòtic als teus plats, l’oli de coco verge és una elecció excel·lent. Aquest oli s’obté de la polpa del coco i té una textura sòlida a temperatura ambient, però es fon ràpidament en escalfar-se.

L’oli de coco verge és ric en àcids grassos saturats, que han estat objecte de controvèrsia al passat. Tot i això, estudis recents han demostrat que els àcids grassos presents en l’oli de coco verge, com l’àcid làuric, tenen efectes beneficiosos per a la salut, com augmentar el colesterol HDL i tenir propietats antioxidants i antiinflamatòries.

Aquest oli és molt estable a altes temperatures i és ideal per fregir i cuinar. A més, el sabor dolç i l’aroma de coco el converteixen en un ingredient popular en plats de cuina asiàtica i postres. És important tenir en compte que l’oli de coco verge és importat i la seva compra pot tenir més impacte ambiental que els olis locals.

Conclusió

En resum, el millor oli per cuinar depèn de les vostres preferències i necessitats. L’oli d’oliva verge extra és l’opció més saludable i versàtil, mentre que l’oli de gira-sol alt oleic és una alternativa més econòmica. L’oli de coco verge, per part seva, afegeix un toc exòtic als teus plats.

Recorda que l’oli d’oliva verge extra és el més recomanat pel seu ús tant en cru com per cuinar, a causa de les propietats nutricionals i l’estabilitat a altes temperatures. Trieu l’oli que millor s’adapti a les vostres necessitats i gaudiu d’una cuina saludable i plena de sabor!

Referències

1. López-Yerena, A., et al. (2020). Oli d’oliva verge extra: característiques, propietats saludables i la seva rellevància a l’alimentació. Nutrició Hospitalària. 37(2).

2. Martínez-González, M. A., et al. (2019). Consum d’oli d’oliva verge extra i malalties cardiovasculars: beneficis més enllà de la dieta mediterrània. Revista Europea de Nutrició Clínica. 73 (S1).

3. Pérez-Martínez, P., et al. (2011). Oli d’oliva i salut: resum del II congrés internacional sobre oli d’oliva i informe de consens en salut, Jaén i Còrdova (Espanya) 2010. Nutrició, Metabolisme i Malalties Cardiovasculars. 21(7).

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad