Inici » El millor oli d’oliva verge extra segons l’OCU

El millor oli d’oliva verge extra segons l’OCU

by vivirtusalud
0 comment
una persona sosteniendo una botella de aceite de oliva en el pasillo de una tienda con estantes de aceitunas y otros productos derivados del oliva, Andries Stock, foto del producto, una foto de archivo, les automatistes

L’or líquid de la cuina mediterrània

L’oli d’oliva verge extra (AOVE) ha estat des de temps immemorables l’or líquid de la cuina mediterrània, capaç de realçar el sabor dels plats i elevar-los a un altre nivell. La seva presència a la gastronomia mundial ha anat en augment a causa dels seus nombrosos beneficis per a la salut i el seu incomparable sabor, si bé l’increment de preus (sobretot, al mercat nacional) l’ha convertit en un producte gurmet al qual, tanmateix , ens resistim a renunciar.

L’AOVE d’Oleoestepa, el millor segons l’OCU

Qualsevol aficionat a la cuina sap apreciar les qualitats d’un gran oli d’oliva, però trobar-ne el millor, i garantir el compliment de les normes, ja és un altre cantar. Per això l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) realitza, des de l’any 2000, diferents anàlisis entre els olis d’oliva verge extra a la venda als supermercats espanyols. Un honor que, a l’última, el 2021, va recaure a l’AOVE d’Oleoestepa; un oli procedent d’una cooperativa de 7.000 agricultors a 19 trulls de les províncies de Sevilla, Còrdova i Màlaga.

La importància dels exàmens públics

L’efecte d’aquests exàmens públics queda palès en observar les dues últimes comparatives de l’OCU: si, a la del 2018, fins a 20 de les 41 marques d’AOVE analitzades no complien els requisits per ser etiquetades com a tal, a la del 2021 tan només dues de 41 es van quedar fora d?aquesta qualificació.

L’AOVE d’Oleoestepa, el millor en múltiples estudis

El mèrit de l’AOVE d’Oleoestepa no és flor d’un dia, ja que ha estat elegit com el millor oli d’oliva verge extra a tots els estudis realitzat per l’OCU sobre els olis d’oliva verge extra a la gran distribució a Espanya (2003, 2007, 2012, 2018 i 2021). L’oli presentat en aquest format d’un litre, en ampolla de plàstic, va obtenir una puntuació de l’OCU de 89 sobre 100, mentre que la segona marca més ben valorada per l’OCU és l’AOVE d’Auchán (de venda a Alcampo) en ampolla de vidre de 750 ml, amb una puntuació de 86 sobre 100.

Classes d´oli d´oliva

Per entendre què podem esperar d’un bon oli d’oliva és de vital importància comprendre primer les diferents classes que podem trobar al mercat, així com els estàndards que defineixen l’excel·lència d’un oli verge extra. Així, els olis d’oliva es classifiquen en verge extra, verge, lampant i refinat, i el primer és el més pur i de més qualitat.

L’AOVE d’Oleoestepa, certificat per la Denominació d’Origen Estepa

Segons la web d’Oleoestepa, “la seva aroma recorda a herba fresca, el seu sabor de verd fulla d’olivera, amb tocs de poma i carxofa”, i és “molt fresc alhora que delicat, amb elegant amargor i picor”. La seva alta qualitat és certificada per la Denominació d’Origen Estepa, que compta amb els requeriments de qualitat més exigents del mercat.

Quan utilitzar els diferents olis d’oliva

Ara que coneixem els requisits per ser considerat AOVE, sorgeix la pregunta: quan i com utilitzar-lo a la cuina? L’AOVE d’alta qualitat és ideal per a plats crus, com amanides, gaspatxos o carpaccios, ja que el seu sabor intens i fresc realça els ingredients principals.

Tot i això, en el cas dels fregits, val la pena invertir en un AOVE d’alta qualitat? Aquí la resposta té matisos: encara que l’AOVE és més resistent a altes temperatures que altres olis, alguns experts suggereixen reservar els verges extra de gamma alta per a aquells plats on es pugui apreciar el sabor en cru. Per a fregits, es poden optar per AOVES de qualitat estàndard que, si bé mantenen els beneficis per a la salut, resulten més econòmics.

AOVE Selecció d’Oleoestepa

Un oli d’oliva verge extra resultat d’una combinació encertada de les varietats hojiblanca i arbequina, amb un afruitat equilibrat en les seves intensitats en nas i amarg i picant a la boca.

AOVE Ecològic Oleoestepa, 500 ml

Aquest oli d’oliva verge extra procedeix de l’agricultura ecològica. En el seu perfil organolèptic destaca un fruitat predominant d’olives verdes sobre el d’olives madures, i també presenta notes sensorials que ens recorden l’ametlla verda, les hortalisses com la carxofa, l’herba acabada de tallar i la fulla verda d’olivera. La seva entrada a la boca és dolça amb una lleugera amargor i picor resultant molt equilibrat i harmònic. És ideal per a amanides verdes, formatges frescos i sopes fredes.

Tots els preus de compra inclosos en aquest article estan actualitzats el 5 de gener de 2024.

Pots seguir a EL PAÍS APARADOR a Facebook i Instagram, o subscriure’t aquí a la nostra Newsletter.

Sobre la signatura

Coordinador i redactor del canal de Formació d’EL PAÍS, està especialitzat en educació i tendències professionals, a més de col·laborar a Mamas & Papas, on escriu d’educació, salut i criança. És llicenciat en Filologia Anglesa per la Universitat de Valladolid i Màster de Periodisme UAM/EL PAÍS.

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad