Inici » Aliments sense gluten: una guia completa per a persones amb intolerància al gluten

Aliments sense gluten: una guia completa per a persones amb intolerància al gluten

by vivirtusalud
0 comment
una exhibición de frijoles y lentejas en un puesto del mercado, con una variedad de colores de fondo, Brassaï, grano pesado, una fotografía de archivo, fluxus

Introducció

Segons les estadístiques, aproximadament l’1% de la població europea pateix d’intolerància al gluten, una xifra que podria ser encara més gran considerant que molts casos no estan diagnosticats. La malaltia celíaca és una condició crònica que provoca una intolerància permanent al gluten, una proteïna present en cereals com el blat, però que també es troba en molts altres productes que consumim diàriament. En aquest article, et presentarem una guia completa sobre els aliments sense gluten que pots consumir sense preocupació si pateixes aquesta malaltia.

Llegums: una opció saludable i sense gluten

Els llegums són un aliat perfecte en una dieta sense gluten, ja que no contenen aquesta proteïna. A més de ser lliures de gluten, els llegums són una font excel·lent de proteïnes vegetals, fibra, vitamines i minerals essencials per a l’organisme. Pots incloure llenties, mongetes i cigrons als teus menús setmanals per gaudir dels seus beneficis. Si no tens temps per preparar-les tu mateix, assegura’t de preguntar al cuiner si es va utilitzar farina de blat per espessir el brou, especialment en el cas de les mongetes.

Patates i altres fècules: una alternativa versàtil

Si cerques substituts del blat i els seus derivats, com la pasta, les patates són una excel·lent opció. Pots trobar diferents varietats al mercat, com la patata dolça o la casa. Tot i això, si decideixes menjar patates fregides fora de casa, assegura’t de preguntar si s’han preparat en una fregidora independent per evitar la contaminació creuada amb productes que continguin gluten. A més de les patates, també pots optar per altres fècules com l’arròs, el mill, el nyam o el blat de moro, que són aliments sense gluten i que pots consumir amb tota tranquil·litat.

Oli d’oliva: un aliat saludable

L’oli d’oliva és un dels aliments naturals que els celíacs poden consumir sense cap mena de problema, ja que no conté gluten. A més, l’oli d’oliva és ric en vitamina E, polifenols i greixos monoinsaturats, que aporten múltiples beneficis a l’organisme. Els nutricionistes recomanen l’oli d’oliva com el greix principal en una dieta mediterrània saludable.

Fruites i verdures: opcions fresques i sense gluten

Les fruites i verdures fresques són aliments completament lliures de gluten. Pots consumir-les tal com utilitzar-les com a ingredients en macedònies i altres postres casolanes. No obstant això, has d’anar amb compte en comprar fruites i verdures processades, com ara postres o pastissos, ja que podrien contenir gluten en la seva preparació.

Farines sense gluten: una alternativa per a les teves receptes

Si ets celíac, cal evitar la farina de blat, ja que conté gluten. No obstant això, hi ha altres farines derivades de productes sense gluten que pots incloure a la teva dieta. Algunes opcions són la farina d’arròs, la farina de blat de moro, la farina de castanya, la farina de mill i la farina de blat sarraí, que no contenen gluten i són ideals per preparar diferents receptes. Assegureu-vos de llegir les etiquetes dels productes per verificar que siguin lliures de gluten.

Lactis i ous: opcions segures

Els productes lactis simples, com ara iogurts naturals, formatges frescos i mató, són aliments sense gluten que pots consumir sense problema. No obstant això, has d’anar amb compte amb les postres lactis, com flams, crema o iogurts de fruites, ja que solen contenir gluten com a potenciador de sabor. Pel que fa als ous, són un altre aliment sense gluten i una excel·lent font de proteïnes. Només heu de tenir en compte que si voleu gaudir d’un entrepà de truita o mulleu el rovell d’un ou ferrat, heu de buscar pans elaborats sense gluten.

Carns i peixos: proteïnes sense gluten

Les carns i els peixos naturals no contenen gluten, per la qual cosa pots incloure’ls a la teva dieta sense preocupació. Els pots preparar a la planxa, al forn oa la sal, però has d’anar amb compte amb les salses que els acompanyen, ja que podrien contenir gluten. Opta per salses sense gluten per gaudir de les teves carns i peixos de manera segura.

Conclusions

Si ets intolerant al gluten, és important que coneguis els aliments sense gluten que pots consumir sense preocupació. Els llegums, les patates, l’oli d’oliva, les fruites, les verdures, les farines sense gluten, els lactis, els ous, les carns i els peixos són opcions segures i saludables per incloure a la teva dieta. Recordeu llegir les etiquetes dels productes i assegurar-vos que siguin lliures de gluten. Gaudeix d´una alimentació equilibrada i sense gluten!

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad