Inici » L’arròs conté gluten? Descobreix els cereals que el contenen

L’arròs conté gluten? Descobreix els cereals que el contenen

by vivirtusalud
0 comment
una persona está sacando arroz de un tazón sobre una mesa con una superficie de madera y una pared azul, Cao Zhibai, grano pesado, una fotografía de archivo, posminimalismo

La importància de conèixer el contingut de gluten als cereals

La malaltia celíaca ha guanyat més atenció en els últims anys, cosa que ha portat a un augment en la popularitat de receptes lliures de gluten, incloent les opcions per a postres. No obstant això, és crucial desmitificar la presència de gluten en cereals fonamentals a la nostra dieta, com l’arròs, per comprendre’n el possible contingut de gluten.

El gluten i la seva presència a cereals

Segons la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya, el gluten és una proteïna present en diversos cereals i grans, com ara el blat, l’ordi i el sègol. Aquesta proteïna aporta elasticitat a la massa i la textura a productes de forn, com el pa, la pasta i els cereals [[3]]. El consum de gluten pot desencadenar la malaltia celíaca, un trastorn autoimmune que perjudica el revestiment de l’intestí prim en certes persones, cosa que requereix una estricta dieta sense gluten per evitar complicacions de salut.

L’arròs i el contingut de gluten

Contrari a la creença popular, l’arròs no conté gluten, cosa que el converteix en una opció segura per a aquells que necessiten evitar aquesta proteïna per raons de salut. Tant l’arròs blanc com l’integral són naturalment lliures de gluten, a més de ser una font d’energia excel·lent a causa del seu contingut de midó i altres nutrients essencials, com proteïnes, greixos mínims, vitamines i minerals [[1]]. A més a més, el seu alt contingut de fibra contribueix a la salut digestiva.

Consideracions sobre la farina d’arròs

Encara que l’arròs en la forma natural no conté gluten, és important tenir en compte la possibilitat de contaminació creuada amb gluten a la farina d’arròs durant la seva fabricació. Això és degut a la coexistència a les fàbriques de productes d’arròs, blat i ordi, cosa que planteja un risc remot de contaminació [[1]].

Cereals que contenen gluten

D’altra banda, hi ha diversos cereals que sí que contenen gluten, com el blat, l’ordi, el sègol, l’espelta i el triticale. Aquests cereals són la base de nombrosos productes, incloent pa i pasta, per la qual cosa és crucial identificar-los per a una dieta adequada, especialment per a aquells amb al·lèrgia al gluten [[3]].

Conclusió

És fonamental comprendre la presència de gluten als cereals, especialment a l’arròs, un aliment versàtil i essencial en moltes dietes. En conèixer els cereals lliures de gluten, com l’arròs, i aquells que el contenen, com el blat i l’ordi, es poden prendre decisions informades sobre l’alimentació, especialment per a aquells amb sensibilitat al gluten o malaltia celíaca. Sempre és recomanable consultar un professional de la salut per obtenir orientació específica.

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad