Inici » Adéu cigarret: els 6 passos clau per deixar de fumar i què fer en cas d’una recaiguda

Adéu cigarret: els 6 passos clau per deixar de fumar i què fer en cas d’una recaiguda

by vivirtusalud
0 comment
una mujer sosteniendo un cigarrillo en la mano y mirando a la cámara con un cigarrillo en la boca y un cigarrillo en la mano, Andries Stock, partículas, una foto de archivo, lyco art

Al prendre aquesta iniciativa, el cos pot arribar a presentar abstinència. Què cal fer en aquesta situació?

Fumar és un hàbit perjudicial que té conseqüències negatives per a la salut. La inhalació de la fum del tabac introdueix en l’organisme substàncies nocives que afecten els pulmons, el cor i altres òrgans vitals.

A més, el tabaquisme està fortament associat amb malalties com el càncer de pulmó i problemes respiratoris crònics.

D’altra banda, la nicotina, que està present en el tabac, és una substància altament addictiva, que contribueix a la dificultat d’abandonar aquest hàbit.

Els efectes plaents temporals generats per la nicotina creen una dependència física i psicològica, fent que les persones trobin difícil deixar de fumar. Si vols fer-ho, tingues en compte aquests 6 passos clau perquè puguis deixar aquest hàbit.

Hàbits saludables: les 6 claus per deixar de fumar

El psiquiatre del Sistema de Salut de Mayo Clinic, Patrick Bigaouette, ha compartit una sèrie de claus que cal tenir en compte a l’hora de prendre la decisió de deixar de fumar.

Fumar augmenta el risc de contraure moltes malalties, com càncer, malaltia cardiovascular i malaltia pulmonar obstructiva crònica. També pot reduir l’expectativa de vida, explica l’especialista.

Bigaouette ha desenvolupat un pla per poder deixar aquest hàbit i mantenir la decisió en el temps. Per això hauràs de:

1- Comprometre’t a deixar de fumar: l’especialista suggereix que explicar la decisió als familiars, amics, éssers estimats o altres persones farà que puguin ser part del sistema de suport.

2- Triar una data: cal saber quan s’ha de començar.

3- Formar un sistema de suport: l’especialista suggereix buscar una persona que estigui en la mateixa situació o unir-se a una xarxa social o un grup de suport en línia. Això permetrà tenir una ajuda per afrontar l’abstinència i els reptes emocionals.

4- Coneixer els desencadenants: és important que sàpigues com resoldre els desencadenants que es poden produir per deixar de fumar. Pots triar fer alguna activitat física.

5- Considerar els antulls: cal que sàpigues manejar els antulls i puguis resoldre els símptomes d’abstinència.

6- Pensar en ajudes saludables: pot ser una teràpia de reemplaçament de nicotina, com ara parches, xiclets, pastilles o un inhalador.

Deixar de fumar és un desafiament que porta temps i esforç. Amb preparació i el suport adequat, es pot deixar de fumar i millorar la salut.

Què fer en cas que sorgeixi una recaiguda per deixar de fumar?

Les recaigudes són comunes i no significa que s’hagi fracassat en deixar de fumar. Per això, serà important que puguis tornar a intentar-ho. El psiquiatre del Sistema de Salut de Mayo Clinic, Patrick Bigaouette, va indicar que, en cas de recaiguda:

– Ser amable amb tu mateix: segons l’especialista, menys d’1 de cada 10 adults deixa de fumar cada any. Però amb el temps, el 60% de les persones que intenten deixar de fumar tenen èxit.

– Tornar a començar.

– Revisar el teu pla per deixar de fumar: potser hauràs d’adaptar-lo i considerar altres eines.

– Conversar amb el teu sistema de suport.

Si bé en prendre aquesta decisió és personal, consultar amb un especialista pot ajudar-te a conèixer una mica més sobre aquest tema i et permetrà aclarir els dubtes que sorgeixin.

Algunes recomanacions per deixar de fumar:

– Mantenir-te ocupat: quan estiguis avorrit o estressat, és més probable que vulguis fumar. Mantenir-te ocupat amb activitats saludables, com fer exercici, passar temps amb amics i familiars o trobar un nou passatemps, farà que sigui més suportable el procés.

– Evitar estar prop d’altres fumadors: en estar envoltat de fumadors, és més probable que sentis la necessitat de tornar a fumar.

– Ser pacient: deixar de fumar porta temps, no cal desanimar-se.

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad