Inici » Els efectes positius d’abandonar el tabac

Els efectes positius d’abandonar el tabac

by vivirtusalud
0 comment
un médico sostiene la mano de un paciente en una habitación de hospital con un estetoscopio en el brazo, Claire Falkenstein, fotografía profesional, una fotografía de archivo, neoplasticismo

Millora de la salut en deixar de fumar

Les repercussions negatives de fumar són àmpliament conegudes. No obstant això, els beneficis immediats i a llarg termini per a la salut en deixar el tabac són significatius.

Posar fi al tabaquisme millora la salut d’una gran varietat d’òrgans del cos. Inclús si es fuma durant molt de temps, deixar el tabac ofereix avantatges sorprenents i fins i tot immediats.

Cada any, al voltant de 63 000 persones a Espanya moren a causa de problemes relacionats amb el tabac, com malalties pulmonars obstructives cròniques, malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars o càncer. Tot i que els perills de fumar són ben coneguts, abandonar-lo també és increïblement difícil, el que porta molts a abandonar els intentos de deixar la nicotina, donant per fet que ja s’ha causat el dany. No obstant això, com demostren les investigacions, hi ha molts avantatges.

Millores en el ritme cardíac i la respiració

Qui deixi de fumar pot esperar una millora en el seu ritme cardíac i la seva respiració.

El primer canvi, que pot ocórrer en poques hores després de deixar de fumar, és una disminució en el ritme cardíac, segons Humberto Choi, pneumòleg de la Clínica Cleveland, als Estats Units. Els elevats nivells de monòxid de carboni en sang que presenten els fumadors (aproximadament tres vegades més alts) també tornen a la normalitat en qüestió de dies.

Amb el pas de les setmanes, es produeixen altres canvis. Un dels principals és la millora de la funció pulmonar i la disminució de la tos, la qual cosa pot ajudar a millorar la capacitat d’exercici. Aquests canvis faciliten la respiració i fan que sigui menys difícil desenvolupar i mantenir un hàbit d’exercici, com ara sortir a passejar amb regularitat o realitzar un entrenament de força al matí. ‘En general, la gent tendeix a sentir-se millor’, afirma Choi.

L’exercici també ofereix un hàbit alternatiu per substituir al tabac. ‘L’hàbit no desapareix ràpidament’, diu Choi; ‘és bo afegir quelcom més’.

Moltes persones també informen d’una millora en el sentit de l’olfacte i el gust en les setmanes i mesos posteriors a deixar de fumar.

Reducció significativa del risc d’infart o ictus

A mesura que els mesos es converteixen en anys, deixar de fumar pot significar una reducció dràstica del risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, com un infart de miocardi o un ictus.

‘Els dos primers anys després de deixar de fumar, es perd gran part de l’excés de risc’, afirma Marie Robertson, cardióloga i directora científica de l’Associació Americana del Cor.

Com assenyala Robertson, aquest risc segueix disminuint com més temps es deixi de fumar. Als 10 anys, el risc de morir per malaltia cardiovascular disminueix un 63% en comparació amb els fumadors. Després de 20 o 30 anys, aquest risc baixa a nivells similars als d’algú que mai ha fumat.

La disminució del risc de càncer es fa evident després d’una dècada

A mesura que passa el temps, també disminueix el risc de desenvolupar determinats tipus de càncer. Al voltant dels 10 anys és quan aquest risc disminueix de manera significativa.

‘Després de 10 anys, el risc de mort [per] càncer de pulmó és la meitat del dels fumadors’, afirma Farhad Islami, director científic de la Societat Americana del Càncer i investigador que estudia els riscos de càncer en diverses poblacions.

Islami assegura que es produeix una reducció similar del risc en altres tipus de càncer relacionats amb el tabac, com els de cap, coll o esòfag.

En un recent article del qual Islami n’és coautor, ell i els seus col·legues van descobrir que entre 20 i 29 anys després de deixar de fumar, el risc de morir per càncer disminueix al voltant del 90%. En el cas de les persones que van poder deixar de fumar abans dels 35 anys, la reducció del risc és encara més gran, fins al punt que en un període de dos a tres dècades el seu risc de morir per càncers relacionats amb el tabaquisme esdevé gairebé equivalent al d’una persona que mai ha fumat.

‘El millor és deixar de fumar a una edat més primerenca’, assegura Islami. Però, afegeix, fins i tot si la gent no és capaç de deixar-ho fins que sigui més gran, ‘els beneficis segueixen sent molt, molt substancials.’

La progressió de les malalties relacionades amb el tabaquisme es redueix

Per a les persones que pateixen malalties cròniques relacionades amb el tabaquisme, com càncer, malalties cardíaques o malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), deixar de fumar pot afluixar la progressió de la malaltia, alhora que millora les probabilitats de supervivència.

‘La probabilitat de patir una recaiguda després d’un càncer és menor si es deixa de fumar’, afirma Choi.

En el cas de les persones que ja han patit un infart, deixar de fumar pot reduir les probabilitats de patir un segon infart i que empitjori l’EPOC.

‘Volem que la gent deixi de fumar abans de desenvolupar aquestes malalties’, diu Luba Yammine, investigadora de UTHealth Houston dels Estats Units, la investigació de la qual se centra en el trastorn per ús de substàncies. I afegeix que ‘si ja has desenvolupat la malaltia, seguirà sent molt beneficiós deixar de fumar.’

L’addicció és complexa

Fumar pot ser una de les addiccions més difícils d’abandonar, degut a una sèrie de factors.

‘La nicotina és la substància més adictiva que existeix’, assegura Yammine. ‘És molt fàcil fer-se addictes i molt difícil deixar-la’. Les dificultats per deixar de fumar esdevenen a causa d’una barreja de factors físics i conductuals.

El primer repte es degut a la dependència física de la nicotina, que pot provocar una combinació d’impulsos i símptomes d’abstinència després de deixar de fumar.

‘Aquesta combinació d’impulsos i símptomes d’abstinència és bastant desagradable’, assegura Yammine. Moltes persones afirmen experimentar un excés de gana després de deixar de fumar, junt amb una sensació general d’irritabilitat. Per ajudar a reduir aquests símptomes, hi ha diverses eines, com els plasters i pastilles de nicotina, o medicaments com el bupropió.

El segon factor important que dificulta l’abandonament del tabac és el comportament.

‘Els cigarrets es converteixen en una part molt integral de la teva vida’, afirma Yammine. Per a un fumador empedit, el dia sol estructurar-se entorn del quan i on fuma, ja sigui fumant un cigarret amb el cafè del matí, fent paus periòdiques per fumar al llarg del dia o encenent el cigarret en entorns específics. Aquests comportaments poden arribar a ser tan arrelats que resulta molt difícil abandonar l’hàbit, fins i tot si els símptomes físics d’abstinència estan ben controlats.

Deixar de fumar sol requerir diversos intents

A causa de les dificultats associades a l’addicció a la nicotina, els fumadors afirmen haver intentat deixar de fumar moltes vegades, abans de trobar una estratègia eficaç. I el que finalment funciona per una persona pot no funcionar per a una altra.

Mentre que a alguns els funciona deixar de fumar d’una vegada, altres necessiten l’ajuda de medicació per frenar les seves ansietats. Algunes persones han de realitzar canvis importants en els seus hàbits quotidians per deixar de fumar, mentre que altres poden aconseguir-ho amb petites adaptacions. Alguns deixen de fumar després dels primers intents; a altres els porta molts intents. ‘Cada intent és una lliçó sobre com fer-ho millor la propera vegada’, diu Robertson.

You may also like

Utilizamos cookies, al aceptar permites su uso.   
Privacidad